Είναι αποτελεσματικές οι κινητοποιήσεις κατά των Προσφύγων;

Πρέπει να επαναστατήσουμε αν δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων;

Με όλο και περισσότερους χώρους φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες να ανοίγουν κάθε μέρα σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που, δικαιολογημένα, φοβούνται μήπως κάποια μέρα «ξεφυτρώσει» και κάποιος καταυλισμός στον Άγιο Στέφανο. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, επίσημα τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται. Ωστόσο πολλοί δήμαρχοι έχουν αναφέρει ότι ενημερώνονται την προηγούμενη μέρα για την άφιξη προσφύγων στην περιοχή τους ή την δημιουργία δομών.

2

Όπως είναι φυσικό λοιπόν, πολλοί συμπολίτες μας φοβούνται ότι μπορεί ο Άγιος Στέφανος να πιαστεί στον ύπνο και μια μέρα να ξυπνήσουμε και να αντικρίσουμε χιλιάδες μετανάστες στην περιοχή μας, τους οποίους, επειδή δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος για προετοιμασία, ο Δήμος δεν θα μπορέσει να φροντίσει. Λόγω αυτής της έλλειψης φροντίδας λοιπόν, πιστεύουν ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες ή θα εξεγερθούν, ή απλά θα αρχίσουν να κλέβουν και γενικά να καταφεύγουν στην βία για να βρουν τροφή, νερό και γενικά τα απαραίτητα γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους.

Ως εκ τούτου, επικρατεί μία «πολεμική» ατμόσφαιρα στον τόπο μας και πολλοί από εμάς είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν δυναμικά σε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας και «πάλης» ενάντια στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου στην περιοχή μας. Οι αντιδράσεις αυτές είναι από μια μεριά δικαιολογημένες, ειδικά αν κανείς δει πως περιγράφουν τα κανάλια την κατάσταση και την κινδυνολογία που εκπέμπουν σε κάποιες εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Τα πράγματα είναι όμως ακόμη χειρότερα στο διαδίκτυο, όπου ο «κάθε πικραμένος» διαδίδει ένα σωρό ψεύτικες ειδήσεις, χωρίς να αναφέρει καν την πηγή τους, μόνο και μόνο για λίγα clickστο siteτου ή likes στο Facebook.

Η αλήθεια είναι όμως πως, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και διατήρησης αυτής της «πολεμικής ατμόσφαιρας» στον όμορφο Άγιο Στέφανο μας. Τα γεγονότα και οι επίσημες μετρήσεις της Αστυνομίας δείχνουν ότι δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας στις περιοχές που φιλοξενούνται πρόσφυγες. Που και που δημιουργούνται εντάσεις και τριβές, οι οποίες όμως είναι «εσωτερικές», καθώς γίνονται σχεδόν αποκλειστικά ανάμεσα στους ίδιους τους πρόσφυγες. Με εξαίρεση τα πρόσφατα γεγονότα στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες δεν έχουν στραφεί ποτέ εναντίον της Αστυνομίας. Τα πρόσφατα επεισόδια με την Ελληνική Αστυνομία στην Ειδομένη, έγιναν με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό ενός πρόσφυγα από βαν της Αστυνομίας, ο οποίος και φυσικά προκλήθηκε από ατύχημα και μάλιστα έφταιγε κυρίως ο πρόσφυγας.

Όσο και να πεινάνε λοιπόν και όσο απελπισμένοι και να είναι αυτοί οι άνθρωποι, δεν φαίνεται να καταφεύγουν κατά των ανθρώπων που τους φροντίζουν και τους φιλοξενούν κι εννοώ φυσικά όχι μόνο τις ΜΚΟ και τους «Αλληλέγγυους» αλλά τους Έλληνες γενικότερα, οι οποίοι κατά γενική ομολογία τους έχουν σταθεί όσο κανένας άλλος λαός.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιμόμαστε άφοβα και με ανοιχτές τις πόρτες; Όχι φυσικά. Απλά σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και να προεξοφλούμε καταστάσεις. Δεν θα πρέπει να είμαστε εξαρχής εχθρικοί με αυτούς και να τους αντιμετωπίζουμε σαν εισβολείς και σαν εγκληματίες, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργήσουμε έναν φαύλο κύκλο ή μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με άλλα λόγια αν φερόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους σαν εγκληματίες, μπορεί να γίνουν εγκληματίες.

Εννοείται πως θα πρέπει πάλι να προσέχουμε, ίσως και λίγο περισσότερο. Καλό είναι να κλειδώνουμε τις θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας μας και γενικά να παίρνουμε τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουμε συνήθως για το σπίτι και το μαγαζί μας. Καλό θα ήταν όσοι δεν έχουν κάποιο σύστημα ασφαλείας, να εγκαταστήσουν ένα για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια τους, μιας που η παρουσία ενός τέτοιου συστήματος δρα αποτρεπτικά. Το θέμα είναι να μην το παρακάνουμε, να μην τους κάνουμε να νιώθουν πως είμαστε εχθρικοί απέναντι τους, αλλά πάντα πρέπει και να φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά ή ακόμη καλύτερα όλα.

Όχι στον πανικό και την εχθρότητα λοιπόν και ΝΑΙ στην ασφάλεια και την διακριτική προστασία. Οι μετανάστες κατά τη γνώμη μου δεν είναι σοβαρότερος κίνδυνος από τους ναρκομανείς και όλους τους άλλους «ευκαιριακούς» εγκληματίες.

Σχετικά άρθρα:

  • Δε βρέθηκαν σχετικά άρθρα
Comments Off on Είναι αποτελεσματικές οι κινητοποιήσεις κατά των Προσφύγων;