Μπορώ να αλλάξω τα αεροπορικά εισιτήρια;

Είναι γεγονός ότι προκειμένου να πετύχουμε φθηνές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, συχνά τα κλείνουμε πολλές εβδομάδες, μέχρι και μήνες πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού μας. Στο μυαλό μας έχουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε. Ωστόσο, μέσα σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλά απρόοπτα μπορούν να συμβούν, τόσο σε μας όσο και στην αεροπορική εταιρία, που να αλλάξουν τα σχέδια μας και να ακυρώσουν ή να αναβάλουν το ταξίδι μας. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μία δεδομένη απάντηση, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της. Οι πιο σημαντικοί είναι σίγουρα το ΠΟΙΟΣ ευθύνεται για την ακύρωση ή αλλαγή και το ΠΟΤΕ ανακοινώνεται αυτή. Το τι θα συμβεί λοιπόν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους νόμους και τις δικλείδες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

αλλαγή αεροπορικά εισιτήρια

Τι γίνεται αν ακυρώσω εγώ το εισιτήριο μου ή ζητήσω την αλλαγή του;

Αν ευθύνεται ο επιβάτης για την ακύρωση ή την αλλαγή, τότε η όλη διαδικασία θα γίνει με βάση τη πολιτική της εταιρείας, την οποία και ο επιβάτης αποδέχεται όταν κλείνει το εισιτήριο του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει αλλαγή ημερομηνίας με ένα μικρό «πέναλτι».Στα αεροπορικά εισιτήρια της airtickets, αυτή η αλλαγή χρεώνεται 20€ μόνο. Αν ο πελάτης επιθυμεί ολική ακύρωση, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα χάσει τα χρήματα του εισιτήριου που αντιστοιχούν στο αεροπλάνο και την εταιρεία, αλλά θα του επιστραφούν οι φόροι αεροδρομίου. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία διαδικασία που κάθε άλλο παρά απλή δεν είναι και καλό θα ήταν να υπάρχει και κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο ή site στη μέση για να προσφέρει κάποια βοήθεια.

Αξίζει να κυνηγήσω την επιστροφή των φόρων;

Εξαρτάται. Αν πρόκειται για πτήση εσωτερικού, μάλλον όχι καθώς οι φόροι είναι σχετικά χαμηλοί, Αν όμως πρόκειται για πτήση εξωτερικού και μάλιστα προς κάποιο μεγάλο αεροδρόμιο όπως το Heathrow ή το Charles De Gaul, τότε οι φόροι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του εισιτηρίου σας και μάλλον θα σας συμφέρει να τους διεκδικήσετε. Αν πετάτε για εξωτερικό με low cost εταιρεία, τότε μάλλον η πτήση σας θα προσγειώνεται σε περιφερειακό αεροδρόμιο με πολύ χαμηλούς φόρους, οπότε πάλι μάλλον δεν σας συμφέρει να σπαταλήσετε χρόνο και χρήμα για την επιστροφή τους.

Τι γίνεται αν η εταιρεία ακυρώσει τη πτήση;

Τα δικαιώματα σας σαν πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ενεργοποιούνται» αν η εταιρεία σας αλλάξει ή ακυρώσει την πτήση σας σε χρόνο μικρότερο των 14ων ημερών πριν την κανονική ημερομηνία έναρξης της. Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να διεκδικήσετε δωρεάν αλλαγή εισιτηρίων ή ακόμη και πλήρη αποζημίωση. Αν όμως η εταιρεία σας ειδοποιήσει μέχρι και 14 μέρες πριν την πτήση για τις αλλαγές, δε δικαιούστε κάτι.

Τι γίνεται αν χάσω τη πτήση μου ή μου αρνηθεί η είσοδος για λόγους ασφαλείας;

Σε αυτή τη περίπτωση η υπαιτιότητα είναι 100% δική σας και δε δικαιούστε καμία απολύτως μορφή αποζημίωσης. Φροντίστε λοιπόν να είστε στην ώρα σας και διαβάστε προσεκτικά όλες τις οδηγίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια. Ο πιο συνηθισμένος λόγος άρνησης επιβίβασης για λόγους ασφαλείας, είναι η λανθασμένη εγγραφή του ονόματος στο εισιτήριο, οπότε βεβαιωθείτε ότι το όνομα σας είναι γραμμένο στο εισιτήριο ΑΚΡΙΒΩΣ όπως και στη ταυτότητα ή το διαβατήριο σας.

Σχετικά άρθρα:

  • Δε βρέθηκαν σχετικά άρθρα
Comments Off on Μπορώ να αλλάξω τα αεροπορικά εισιτήρια;